
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Matematik
YÜZYILLARIN KURAMINA YENİ SOLUK İZMİR EKONOMİ’DEN

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Matematik Bölümü öğretim üyeleri geliştirdikleri TÜBİTAK projesiyle değişmezlik kuramında yeni bir modülün özelliklerini inceleyecek. Kuramın işlemedi özel durumları da kapsayan geniş bir model geliştirilmesi amacıyla proje hazırlayan İEÜ Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Madran ve doktora öğrencisi Deniz Erdemirci Erkuş, kablosuz iletişimde kullanılan kodlama teorisini kolaylaştıran bu kurama farklı bir bakış açısı getirecek. TÜBİTAK bünyesindeki Matematik, Fizik Araştırma Destek Grubu tarafından 61 bin Türk Lirası destek verilen çalışma, 18 ay sürecek.
İEÜ Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Madran, değişmezlik kuramında yeni bir modülün özelliklerini inceleyeceklerini ifade ederek, “Kablosuz iletişimin bulunduğu her yerde sinyaller gönderilmektedir. Bu sinyallerin etkin bir şekilde gönderilebilmesi için ‘kodlama teorisi’ne ihtiyaç duyulmaktadır. Kodlama teorisini kolaylaştıran ise değişmezlik teorisidir. Yapılan çalışma sonucunda hesaplamaların basitleştirilmesi, kolaylaştırılması beklenmekteyiz” dedi.
Konuya ilişkin ilk çalışmalarının “Journal of Pure and Applied Algebra” adlı uluslararası bilimsel dergide yayınlanacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Madran, şu bilgileri verdi:
“Cebirde modül diye bir yapı var. Yeni bir modül geliştirdik. Fonksiyonlardan bir küme oluşturuldu. 1890’de Hilbert’in geliştirdiği ‘değişmezlik kuramı’ üzerine uzun yıllardır matematikçiler, çalışıyorlar. Ancak bazı özel durumlarda kuram çalışmıyordu. Çalışmadığı durumlar için yeni bir yaklaşım geliştirdik. Böylelikle ‘değişmezlik kuramı’na yeni bir bakış açısı getiriyoruz. 18 ay sürecek proje kapsamında ayrıca yeni uluslararası işbirlikleri de geliştirilecek. Matematiğin birçok alanını bir araya getirdiği için özel bir yere sahip olan bu kuramda, yeni modülün var olan birçok probleme ışık tutması bekleniyor.”
Hesaplamalı teknikler kullanılarak elde edilen veriler için çok gelişmiş bilgisayarlara ihtiyaç duyulduğunu, çalışmaların bu bilgisayar üzerinde yapılacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Madran, Almanya, Kanada ve İngiltere’de de bu kuram üzerine çalışan akademisyenlerle işbirliği kuracaklarını söyledi.
HABER |TÜM HABERLER

2009 Mezunumuz Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na (GMKA) Genel Sekreter Olarak Atandı
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na Genel Sekreter olarak atandı.

Genç Matematikçiler Ödüllerini Aldı
İlkokul, ortaokul ve lise dönemindeki öğrencilerin matematiğe olan ilgisini artırmak amacıyla düzenlenen Türkiye Matematik Yarışması’nın ödül töreni, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) ev