
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Matematik
MATEMATİK, NASIL SEVDİRİLİR?

Okul yaşamları boyunca çocukların kâbusu haline gelen matematik eğitiminin sevdirilmesinde “matematiğin” felsefesinin doğru anlatılmasının yattığı belirtildi. Öğrenimleri süresince öğrencilerin; ‘soyut, sevilmeyen, sıkıcı ve zor’ tanımlarını yaptığı matematik dersine farklı bakış açıları kazandırmanın gerekli olduğu vurgulandı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Ufuktepe, matematiğin yaşamın her alanında yer aldığını belirterek, “Herkes matematik yapamaz ama herkes toplama çıkarma yapabilir. Her yerde matematik var. Günlük alışverişte, evinizdeki bir değişiklikte, yemeğe konulacak un miktarında bile matematik var. Ancak matematik insanlar için ürkünç hale geliyor. Bunun temelinde matematiğin felsefesinin anlatılmaması var” dedi.
İEÜ’de bu yıl ilk kez sosyal bilimler alanındaki öğrencilere ‘matematiksel düşünce’ dersi verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Ufuktepe, amaçlarının bu alana yönelik fikirlerinin değişmesi, öğrencilerin kendi alanlarında uç noktalardaki düşüncelere ulaşmaları olduğunu kaydetti. Öğrencilerin matematiğe yönelik ön yargılarının oluştuğunu, yükseöğretimdeki gençlerin dahi ‘sayı nedir’ sorusunun cevabını bilmediğini anlatan Prof. Dr. Ünal Ufuktepe, “Hayatın içindeki somut şeyleri karşılayan soyut bir kavram olan sayının tanımını öğrencilerimiz bilmiyor. Bu öğretilmemiş. Rakamlar, matematikte 20. yüz yıldan itibaren kullanılmaya başlandı. İnce noktalar ancak öğrencilerimize bunlar öğretilmiyor. Matematik bir inanç değildir. Matematik hep sorgular. Bu sorgulama sistemlerinin öğretilmesi gerekir” dedi.
Matematik öğretmenlerinin çocukları soru sormaya yöneltmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ufuktepe, önceliğin matematiğin felsefesinin, tarihinin, nedenin öğretilmesine verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Ufuktepe, şunları söyledi:
“Çocuklar, sorgulamayı öğrenmedikleri için bir süre sonra matematikten nefret ediyor. Matematik ispatlar, kanıtlar üzerine kurulur. Öğretmen ise matematiği sorgulanmayan, bir inanç sistemi olarak sunarsa o zaman çocuğu kaybeder. Çocukların matematiği sevmemesinin bir diğer nedeni de toplumsal ön yargılardır. Ailelerde, çocuklar matematik çalışsın diye tembihlenirken daha çocuk odadan çıkmadan kendilerinin okuldayken matematik derslerinin kötü olduğunu söylüyorlar. Çocuk da matematiğin kötü bir şey olduğunu düşünüyor. Çocuk aileyi örnek alır. Matematik olaya çok yönlü bakar. Bunun da dikkate alınarak hareket edilmesi gerekir.”
Prof. Dr. Ufuktepe, ayrıca 21 Aralık’ta Balçova Belediyesi işbirliğiyle “Matematik Felsefesi ve Hayat Çalıştayı” gerçekleştireceklerini, çalıştayın temasının da matematik kaygısı olduğunu bildirdi.
HABER |TÜM HABERLER

2009 Mezunumuz Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na (GMKA) Genel Sekreter Olarak Atandı
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na Genel Sekreter olarak atandı.

Genç Matematikçiler Ödüllerini Aldı
İlkokul, ortaokul ve lise dönemindeki öğrencilerin matematiğe olan ilgisini artırmak amacıyla düzenlenen Türkiye Matematik Yarışması’nın ödül töreni, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) ev