
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Matematik
İZMİR'DEN AMERİKA'YA MATEMATİK KÖPRÜSÜ

Türk matematikçiler, finans sektörünün boğuştuğu krizler üzerinde yeni teoremler geliştirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Matematik Bölümü Araştırma Görevlisi Cemal Murat Özkut ile tez danışmanı Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu’nun Bologna’da “Marshall-Olkin dağılımları: Teori ve Uygulamalarda Gelişmeler” sempozyumunda sundukları teorem büyük ilgi gördü.
Bilim adamları, İzmir Ekonomi Üniversitesi akademisyenlerinin yaptığı çalışmaların, finans ve sigortacılık uygulamalarında büyük ilgi göreceğini vurguladı. Araştırma Görevlisi Murat Özkut, tezini bitirmesinin ardından Bologna Üniversitesi’nden birlikte çalışmak üzere teklif aldı. Bologna ve İzmir Ekonomi Üniversiteleri arasında ortak çalışmalar başlayacak. Bologna Üniversitesi İstatistik Bölümü ve Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen sempozyumun ardından bir sonraki toplantının İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
Matematiğin yıldızı parlıyor
Dekan Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu, bilim dünyasına kanıtlanan teoremlerinin finans sektöründe kullanılacağını söyledi. Son yıllarda tüm dünyada finans matematiği ve aktüerya alanlarının büyük ilgi görmesiyle birlikte matematikçilerin uygulama alanlarının genişlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Bayramoğlu, Marshall-Olkin dağılımlarının finans matematiğin önemli konularından olan kriz modellerinde kullanıldığına dikkat çekti. Dekan Prof. Dr. Bayramoğlu, “Son yıllarda matematiğin finanstaki uygulamalarında, özellikle kredi yönetimlerinde risklerin hesaplanmasında ve öngörülmesinde başarıyla uygulanan Marshall-Olkin kriz modelleri büyük ilgi görmektedir. Bologna Üniversitesi, Almanya Münih Teknik Üniversitesi, Brezilya Sao Paulo Üniversitesi, Turin Politeknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bilimsel gruplar bu konuyla ilgili olarak araştırmalar yapmakta ve finans kurumlar ile ortaklaşa çeşitli projeler yürütmektedirler. Cemal Murat Özkut’un çalışmasında ilk defa bu modellerde krizlerin büyüklükleri göz önünde bulundurulmaktadır” dedi.
“Akademik dünyada yer alıyorlar”
İEÜ Matematik Bölümü mezunlarının alanlarında matematiğe yön veren çalışmalar yaptığını kaydeden Prof. Dr. Bayramoğlu şöyle konuştu:
“Üniversitemiz Matematik Bölümü programları bu kapsamda oldukça başarılıdır çünkü dünyanın önde gelen üniversitelerinin programlarına uygun olarak hem temel matematik hem olasılık, istatistik ve stokastik dersleri başarıyla öğretilmektedir. Üniversitemiz Matematik Bölümü mezunları sahip oldukları bilgi birikimi desteği ile kolaylıkla akademik kariyer yapma veya sektörde başarıyla çalışma imkanına sahipler. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Finansal Matematik, Uygulamalı İstatistik yüksek lisans ve Uygulamalı Matematik ve İstatistik doktora programları da Matematik Bölümü tarafından başarıyla yürütülmektedir. Sadece doktora programından bu sene 4 öğrenci mezun olarak doktor cübbesi giymeye hak kazandı ve bu öğrenciler uluslararası yayınları ile akademik dünyadaki saygın adımlarını attılar.”
HABER |TÜM HABERLER

2009 Mezunumuz Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na (GMKA) Genel Sekreter Olarak Atandı
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na Genel Sekreter olarak atandı.

Genç Matematikçiler Ödüllerini Aldı
İlkokul, ortaokul ve lise dönemindeki öğrencilerin matematiğe olan ilgisini artırmak amacıyla düzenlenen Türkiye Matematik Yarışması’nın ödül töreni, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) ev