
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Matematik
Ordered Statistical Data 2005

ULUSLARARASI “Ordered Statistical Data:
Approximations, Bounds and Characterizations”
BASLIKLI TOPLANTIYA ILISKIN
DEGERLENDIRME VE SONUÇ RAPORU
15-18 Haziran 2005 tarihlerinde Izmir Ekonomi Üniversitesi Matematik Bölümü tarafindan “Ordered Statistical Data: Approximations, Bounds and Characterizations” konulu uluslararasi sempozyum büyük bir basariyla gerçeklestirilmistir. Bu sempozyum, 2002, 2003 ve 2004 yillarinda Polonya Bilimler Akademisi Matematik Enstitüsü ve Warsowa Teknoloji Üniversitesinin ortaklasa düzenledigi ayni konulu uluslararasi sempozyumlar zincirinin devami niteligindedir. Uluslararasi bilim kurumuna sahip olan çesitli ülkelerde geleneksel olarak devam etmesi planlanan sempozyum, matematik ve istatistigin ortak arastirma kapsaminda olan bir çok önemli konuyu ve problemleri tartismak için platform olusturmustur.
Izmir sempozyumunun hazirliklari bir seneden fazla bir sürede tamamlanmistir. Temmuz 2004 tarihinden bu yana sempozyuma iliskin duyurular, Izmir Ekonomi Üniversitesi’nin ana web sayfasinda, anasayfadan verilen kisa yolla OSD-2005 alt sayfasinda ve “American Statistical Association”, “Institute of Mathematical Statistics”, “International Statistical Institute”, “American Mathematical Association”, “Statistical Society of Netherlands” gibi bir çok baska uluslararasi kurumlarin web sayfalarinda yer almistir.
Izmir sempozyumuna dünyanin 22 ülkesinden bildiri sunmak üzere 91 bilim adami ve dinleyici olarak Türkiyeden ve diger ülkelerden 50 den fazla arastirmaci katildi. Bazi bildirilerin ortak oldugunu göz önünde bulundurursak toplam 130-140 katilimcinin istirak ettigi sempozyumda 4 gün boyunca her biri 30 dakika olmak üzere iki ayri salonda toplam 61 bildiri sunuldu. Bunlardan 50 bildiri yabanci katilimcilar tarafindan sunulurken, 11 bildiri Türk katilimcilar tarafindan sunuldu. Izmir Ekonomi Üniversitesi, Matematik Bölümü ögretim üyelerinin 5 bildirisi ile temsil edildi. Toplanti dahilinde 6 adet poster bildiri de sunulmustur.
Sempozyuma, dünya literatüründe önemli yeri olan ve bir çogu uluslararasi dergilerin bas ve yardimci editorlügünü yapmis ve yapmakta olan bilim adamlari istirak etti. Bunlardan, Profesör N. Balakrishnan (McMaster Üniversitesi, Kanada), Profesör B. Arnold (California Üniversitesi, ABD), Profesör U. Kamps (RWTH Aachen Üniversitesi, Almanya), Profesör F. Lopez Blazquez (Sevilla Üniversitesi, Ispanya), Profesör T. Rychlik (Polonya Bilimler Akademisi, Polonya), Profesör H. Nagaraja (Ohio State Üniversitesi, ABD), Profesör I. Basak ve Profesör P. Basak (Penn State Üniversitesi, ABD), Profesör E. Cramer (RWTH Aachen üniversitesi), Profesör P. Boland (University Gollege Dublin, Irlanda), Profesör Chralambides (Atina Üniversitesi, Yunanistan), Profesör Wesolowski (Warsowa Üniversitesi, Polonya) baslica katilimcilarimizdir. Sempozyum istirakçilarinin ortak görüsü, bu organizasyonun mükemmel bir sekilde yapildigi ve alaninda dünya bilimine önemli katkilar sagladigi yönündedir. Sempozyum bilim kurulu, çok sayida önemli bildiri sunuldugu ve çok ilginç tartismalar yapildigi fikrinde birlesmistir. Buna göre de sempozyum bildiri kitabi disinda ayni zamanda Science Citation Index’te taranan ve bas editörlügünü Profesör N. Balakrishnan’in yaptigi Communication in Statistics: Theory Methods (Taylor abd Francis Yayinevi) dergisinin Izmir sempozyumunun hakem sürecinden geçen bildirilerinden hazirlanmis özel sayisinin editörlügünü Prof. I. Bayramoglu’nun yapmasi kosuluyla hazirlanmasina karar verildi.
Izmir sempozyum sürecindeki önemli olaylardan biri de sempozyuma katilacak olan degerli bilim adamlarindan bazilarinin bir gün önceden, yani 14 Haziran 2005 tarihinde gelmeleri temin edilerek Istatistik Teorisi, Matematiksel Istatistik ve Istatistiksel Matematik alanlarinda arastirma yapan genç bilim adamlarina yönelik bir çalistay duzenlenmesidir. B. Arnold, I. Bayramoglu, N. Balakrishnan ve T. Rychlik tarafindan bir buçuk saatlik derslerin verildigi çalistayda, ülkemizin bir çok üniversitesinden gelen 50 ye yakin genç katilimci dünyaca ünlü bilim adamlarindan ders dinleme, soru sorma ve yeni arastirma konulari hakkinda bilgi alma olanagi buldu.
Genelde bu toplantinin Izmir Ekonomi Üniveritesi’nin vizyonunu, dünya bilimine entegre edilme ve uluslararasi bilim ve teknoloji proseslerine yakindan istirak etme, uluslararasi düzeyde taninma ve kabul edilme, ülkemiz adina büyük basarilar gerçeklestirebilecek olan gençler yetistirme hedefini basariyla destekledigi kanisindayiz.
Organizasyon Komitesi Adina Toplanti Yürütücüsü
Prof. Dr. Ismihan Bayramoglu
HABER |TÜM HABERLER

2009 Mezunumuz Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na (GMKA) Genel Sekreter Olarak Atandı
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na Genel Sekreter olarak atandı.

Genç Matematikçiler Ödüllerini Aldı
İlkokul, ortaokul ve lise dönemindeki öğrencilerin matematiğe olan ilgisini artırmak amacıyla düzenlenen Türkiye Matematik Yarışması’nın ödül töreni, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) ev