MATEMATİK BÖLÜMÜ'NDEN BİOMATEMATİK ALANINDA ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ

 

TÜBİTAK Bilim Adamı Destekleme programı çerçevesinde İllinois State Üniversitesi Biomathematics Koordinatörü Doç.Dr. Olcay Akman İzmir Ekonomi Üniversitesi Matematik Bölümü'nü ziyaret etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu, İllinois State Üniversitesi ile İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında ortak araştırmalar, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi çerçevesinde bir protokol imzalandığını söyledi.

 

 

20-25 Nisan tarihleri arasında yapılan Biomatematik Araştırma Çalıştayı'nın açılışında konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu disiplinlerarası çalışmalarda en hızlı gelişmelerin biomatematik üzerine olduğunu belirterek "Bu konuda Matematiklümü ile İllinois State Üniversitesi arasında ortak araştırmalar, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi çerçevesinde bir protokol imzaladık. Öğretim üyelerinin bu alandaki çalışmalarını yürekten destekliyoruz" dedi.

 

Daha sonra oturumlara geçildi. Illinois State Üniversitesi'nden Doç. Dr. Olcay Akman "Uses of  Kohonen Self-Organizing Feature Maps in Ecology" konulu bir sunum yaptı. Çalıştay, Ünal Ufuktepe - Belma Alkan- Buket Yılmaz'ın "Petri Netler ve Biomatematik", İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Durmuş Özdemir'in "Genetic Algorithms Based Multivariate Approaches to Biomathematics",  İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Jens Allmer'ın "Bioinformatics: Peptid Identification", Ege Üniversitesi'nden Ahmet Yıldırım'ın "Solution of The Epidemic  Model by Variational Iteration Method" isimli sunumları ile devam etti. Çalıştaya Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden öğrenci ve öğretim elamanları da büyük ilgi gösterdi.

 

 

Doç. Dr. Olcay Akman, çalıştayın son gününde İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde  "Genetik Algoritmaların Biyolojideki Uygulamaları" üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmaya farklı bölümlerden öğrenciler ve öğretim elamanları katıldı. Seminer sonrası konu üzerine geniş kapsamlı tartışmalar yapıldı.

 

 

Ziyaretin ardından 2008-2009 öğretim yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Matematik Bölümü'nden bir yüksek lisans öğrencisinin biomatematik ile ilgili çalışmak üzere bir yıllığına İllinois State Üniversitesi'ne burslu giderek, çift diploma ile mezun olmasına karar verildi.